Saturday, September 25, 2010

Ismeth Demam Sebab I'm 1 years old Boy!

Risau dgn keadaan Ismeth.. Try searching information mengenai demam.. Dapat la beberapa informasi berguna. Antaranya :-

FAQ Tentang Bayi Demam
Demam ialah satu cara badan kita melawan jangkitan. Makrofaj iaitu sel 'pembersih' dalam badan kita sentiasa dalam keadaan berkawal. Apabila mereka menemui sesuatu yang asing – seperti virus, bakteria atau fungus – mereka akan membersihkannya sebanyak yang mungkin. Pada masa yang sama, mereka akan meminta bantuan, memberi isyarat kepada otak untuk meningkatkan suhu badan. Haba akan secara langsung membunuh beberapa jenis bakteria. Ini juga akan meningkatkan penghasilan sel darah putih dan bahan kimia yang membunuh kuman.

Bayi selalunya akan demam selepas menerima imunisasi. Demam juga boleh diikuti dengan selsema, sakit tekak, jangkitan telinga, penyakit respiratori (seperti pneumonia, krup, penyakit virus dan jangkitan saluran urinari.

Apakah suhu badan yang normal bagi seorang bayi?

Demam merupakan suhu badan yang melebihi suhu normal badan. Suhu badan normal pada bayi yang sihat adalah 36.5 darjah Celcius sehingga 37.8 darjah Celcius. Bayi mempunyai suhu yang lebih tinggi daripada kanak-kanak yang lebih besar. Sebab itu jika anda perasan, bayi kebiasaanya akan mempunyai badan yang panas. Secara amnya, bayi tidak dianggap demam kecuali suhunya melebihi 37.7 darjah Celcius pada waktu pagi atau melebihi 38.2 darjah Celcius pada waktu petang.


Bagaimana saya boleh tahu sama ada demam bayi saya ini serius atau tidak?

Apa yang lebih penting untuk diperhatikan adalah bukan suhu badannya sahaja tetapi kelakuan bayi itu sendiri. Sekiranya suhu badan bayi tersebut meningkat kepada 38.9 darjah celcius tetapi dia aktif, masih mempunyai selera makan dan menyusu dengan baik maka tidaklah perlu dirisaukan sangat. Tetapi jika suhu badannya hanya 38.2 darjah celcius dan dia tidak aktif, tidak ada selera makan, meragam dan sukar untuk ditenangkan maka bawalah bayi untuk pemeriksaan lanjut.

Jika suhu anak anda meningkat secara tiba-tiba, menyebabkannya menjadi pucat, kejang, bergerak menggerenyet tidak terkawal dan mungkin tidak sedarkan diri, dia sedang mengalami serangan yang disebabkan oleh demam, yang dikenali sebagai kekejangan febril. Ini amat menakutkan apabila dilihat tetapi ia jarang membahayakan bayi. Walaupun ia kelihatan berpanjangan, serangan ini selalunya berterusan hanya selama 20 saat dan jarang berlaku lebih dari 2 minit. Jika serangan berlaku lebih dari 4 minit, hubungi ambulans untuk membawa anak anda ke bahagian Kemalangan dan Kecemasan dengan segera atau bawa bayi anda ke hospital.

Semasa anak anda mengalami serangan, jangan kekang bayi anda dengan apa-apa cara sekali pun. Longgarkan mana-mana pakaian yang ketat dan keluarkan sebarang benda dari mulutnya seperti puting atau makanan. Hubungi doktor anda apabila serangan sudah reda.

Bagaimana saya boleh mengesan demam?

Ibu bapa selalunya boleh tahu jika anak mereka demam dengan menyentuh atau mencium dahinya (kajian menunjukkan metod ini tepat sebanyak 75%). Gunakan termometer untuk mendapatkan bacaan yang lebih tepat. Jangan gunakan termometer oral (mulut) sehingga anak anda berusia 3 tahun.

Jika bayi anda masih terlalu kecil untuk anda menggunakan termometer oral, bacaan suhu boleh diambil dari ketiaknya jika dia demam. Pegang hujung bebuli termometer di ketiak bayi dengan sikunya rapat ke sisi selama lebih kurang 5 minit (termometer digital terbaru akan berbunyi bip apabila suhu telah diambil). Bacaan ketiak akan memberikan bacaan satu atau dua darjah lebih rendah daripada bacaan internal, jadi tingkatkan bacaan yang diambil.

Termometer telinga adalah cepat dan tepat untuk mengambil suhu anak anda tetapi harganya mahal dan memerlukan tangan yang stabil untuk mendapatkan bacaan tepat. Anda juga boleh menggunakan jalur demam yang anda letakkan pada dahi anak anda dan walaupun bacaannya kurang tepat, ia mudah digunakan ke atas bayi yang sedang beronta-ronta.

Apa yang boleh saya lakukan untuk merawat demam bayi saya?

Anda tidak perlu merawat demam kecuali anak anda berasa tidak selesa atau jika dia pernah mengalami kekejangan febril. Berikut adalah langkah-langkah merawat demam :

* Jika anak anda demam dan berusia lebih daripada 8 minggu, anda boleh berikannya Panadol yang khasnya untuk bayi dan kanak-kanak, untuk menurunkan suhunya. Ikuti arahan dos pengambilan dengan berhati-hati. Dos yang tepat bagi ibuprofen (Nurofen) juga boleh diberikan. Parasetamol dan ibuprofen tidak disarankan kepada bayi di bawah usia 2 bulan dan jangan berikan aspirin kepada bayi atau anak anda yang berusia di bawah 16 tahun yang dikaitkan dengan Sindrom Reye's, penyakit yang sebenarnya jarang berlaku tetapi boleh membawa kematian.

* Pakaikan bayi anda baju kain kapas yang nipis (jangan balut bayi anda untuk mengurangkan demam).

* Pastikan biliknya sejuk. Jika perlu, letakkan kipas berhampiran kot bayi dan gunakan sehelai cadar atau selimut nipis untuk menyelimutkannya.

* Berikan banyak cecair. Bayi kecil memerlukan lebih banyak air daripada biasa, iaitu susu badan atau susu formula . Jika anda sudah memberikan minuman lain kepada bayi anda, berikan lollipop ais, sup jernih atau jus buah-buahan telah yang dicairkan.

* Cuba mandian berspan. Letakkan bayi anda dalam tub mandi yang cetek dengan air yang suam dan gosokkan badannya, satu bahagian pada satu masa, dengan kain flanel atau span yang diperah sedikit. Jangan keringkan badan bayi anda - biarkan air tersejat sendiri. Ini mungkin membuatnya lebih selesa.

* Jangan letakkan bayi anda di atas katil sahaja. Walau pun dia tidak boleh terlalu aktif, aktiviti sederhana adalah baik.

* Jangan biarkan anak anda kelaparan - bayi yang sakit memerlukan banyak kalori dan cecair.

Jangan risau sangat. Sesetengah bayi mungkin demam dan berkelakuan seperti biasa. Bayi yang lain akan meragam sedikit tetapi dengan jagaan yang baik, bayi anda akan kembali sihat semula dengan segera.

Ismeth Demam..




Saturday, September 11, 2010

Ismeth excited looking at the rubik puzzle

Sunday, April 4, 2010

Yeah! Usia Ismeth dah 6 months!!

setelah kian lama menyepi, akhirnya baru skrg mama ismeth berkesempatan mengupdate blog utk ismeth nie...
terlalu bz dgn kehidupan harian, menyebabkan mama ismeth x ada masa utk mengupdate kisah2 ismeth d dlm blog ismeth nie..
sekarang ismeth dah masuk 6 bulan, dah bermacam jenis dah kepandaian ismeth.. kali terakhir mama meng update blog ismeth nie, ismeth baru mula pandai bertiarap.. skrg ismeth dah mula pandai menguling gulingkan badan nya..meyusur seperti askar menyusur.. dah pandai nak mengangkat kepala & badan nya, seolah olah nak banggun & duduk sendiri.. dah yg lebih menyeronokan, ismeth sekarang dah mula belajar makan.. seronok tengok ismeth makan.. berselera sungguh.. bila mama ismeth lambat menyuapkan makanan ke mulut ismeth, ismeth dah pandai marah & merengek.. dia dah mula faham tentang makanan.. bukan tu sahaja,dia jugak dah mula tahu tentang brg permainan nya.. dia pasti gembira & meloncat bila di beri patung dan mula merengek bila patung tu d ambil dr gengaman nya.. dia jugak dah mula tahu erti ketawa & tersenyum bila suka kan sesuatu, menanggis & merengek bila x suka tentang sesuatu.. dan yg lebih mengembirakan mama ismeth, mama ismeth berjaya menyusukan ismeth dgn susu ibu secara exclusive sehingga ismeth berusia 6 bulan.. syabas mama ismeth.. moga mama ismeth akan dpt meneruskan penyusuan ini sehingga ismeth berusia 2 thn.. amin..

Tuesday, February 2, 2010

5 month old...Its mine!!!

He's beginning to be able to understand..
Ismeth mcm dah mula faham tentang erti memilikki
Ismeth mcm dah mula tau his name & understands that you're speaking to him when you say it. He'll even respond by turning toward you. He's becoming more attuned to your tone of voice, too. When you sound happy, he'll react joyfully, and if you speak to him sharply he'll become distressed and may cry. He's also beginning to tell the difference between strangers and people he knows, and he may cry when you put him in the arms of someone he doesn't recognize.

Saturday, January 23, 2010

Ismet dah baca buku


I'm Reading!!

Dengan penuh perhatian Ismet membelek buku cerita..

Tuesday, January 19, 2010

Blog untuk rujukan para Ibu



Klu nak tips & panduan berguna untuk para ibu, korang boleh la lawat and klu sudi boleh lah follow ->
http://panduansusuibu.blogspot.com

ceh!! actually tu la blog baru mamaismeth.. walaupon mamaismeth ni bukan fasih sgt dlm dunia bloging ni, tapi demi baby mamaismeth dan baby2 yg lain, mamaismeth redah jer utk create satu blog khas untuk rujukan mamaismeth and para ibu2 yg lain..
article yg mamaismeth rasa berguna, tak kira dr mana mamaismeth dapat, mamaismeth akan abadikan dlm blog tu sebagai rujukan mamaismeth di masa akan datang..
so untuk para ibu2 sudi2 kan la follow blog mamaismeth tu yer..

Tq..
 
Copyright 2009 Blog untuk Ismeth... Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemesfree